Nordic crystal resin

[one_half last=”no”]
[slider][slide]http://wsform.se/wp-content/uploads/2013/01/Nordic-crystal-resin-creative-collection.jpg[/slide][slide]http://wsform.se/wp-content/uploads/2014/01/nordic-crystal-resin-liten-slide.jpg[/slide][/slider]
[/one_half]

[one_half last=”yes”]
[title size=”2″]Nordic crystal resin[/title]ws collection logo slideNordic crystal resin är ett kristallklart äkta epoxyharts (resin) som driver ut bubblor av sig själv, är rep- och uv-tåligt samt i princip luktfritt. Nordic crystal resin kan färgas in, gulnar inte och kan gjutas i olika hårdheter. I resinet kan du gjuta in de flesta material, även organiska som till exempel färska växter. Resinet lämpar sig till såväl små gjutningar som smycken och större gjutningar som statyetter och statyer.[/one_half]

[separator top=”20″ style=”dashed”]

[tabs tab1=”Dosering- och blandanvisningar” tab2=”Tips och trix” tab3=”Säkerhetsanvisningar”]

[tab id=1]

Att blanda Nordic Crystal Resin är väldigt enkelt då det är lättflytande och de båda komponenterna enkelt bildar en homogen vätska. Det finns ett par  saker som är värda att tänka på innan du börjar att blanda.

* Använd nya blandpinnar och nya blandkoppar. Som med alla epoxyresiner ska man aldrig återanvända en blandkopp eller blandpinne. Det föreligger alltid en risk att resterna av den gamla blandningen stör den nya på olika sätt.

* Den minsta blandningen du kan göra med Nordic Crystal Resin är 20 ml. 10 ml del A och 10 ml del B, blanda inte mindre än så. (största blandningen är över 20 kg)

bild kommer snartDosering:
Du kan få Nordic Crystal Resin att antingen bli väldigt hårt eller mjukare.
* Den hårdaste blandningen du kan få är 2 (två) delar del A (resin) och 1 (en) del B (härdare). Passar bra på föremål som du ofta tar på och som ska vara reptåliga.
* För att göra resinet mjukare så tillsätter du mer av del B (härdare) Tillsätt dock aldrig mer del B än A. Blandar du mjukt kan du, mer eller mindre, trycka in nageln i resinet, men resinet reser sig igen efteråt.

 

bild kommer snartBlandning:
* Använd alltid ny blandpinne och nytt blandkärl. Detta för att försäkra sig om att det inte finns några orenheter i de båda föremålen som kan synas i det klara resinet.
* Häll upp de båda delarna, A och B, i blandkoppen och blanda noga tills båda vätskorna är helt homogena. Detta arbete är vad som ger det slutgiltiga resultatet så ju mer du blandar desto bättre resultat får du när det härdat. Detta gäller speciellt när du vill ha tjockare kristallklara gjutningar. Om du blandar större mängder så kan du använda dig av en färgblandare. I det här stadiet kommer det att uppstå bubblor, var inte orolig för dem, Nordic Crystal Resin driver ut bubblorna vid härdning!

 

bild kommer snartTillsätt färg, färga ditt resin:
Färgat resin är riktigt vackert. Du kan färga Nordic Crystal Resin med en mängd olika sorters färg. Dock rekommenderar vi äkta resinfärger, men det går bra att blanda med akrylfärg, oljefärg mm. För bästa resultat när du färgar resinet, gör så här: Blanda resinet efter ovanstående beskrivning. Ta sedan en liten del av det färdigblandade resinet och blanda ner färgen i detta, rör noga. Blanda sedan tillbaka det färgade resinet ner i den större blandningen. Det går även att blanda i färgen på en gång i huvudblandningen, men ibland kan det vara svårt att få färgen homogen i större mängder. Färg påverkar inte härdningen speciellt mycket, men det kan ibland ta några extra timmar för att det ska härda fullt ut.

 

bild kommer snartTillsätta metallpulver och dyligt:
Med hjälp av metallpulver kan du skapa riktigt vackra och verklighetstrogna effekter i resinet. Du kan till exempel tillstätta bronspulver, aluminiumpulver, järnpulver eller kopparpulver mm. Det är inte bara verklighetstroget för ögat utan även för känslan av produkten. Med järnpulver kan du till exempel få resinet att rosta, bronset att skina eller borsta upp aluminiumblandningen. Gör så här: Tillsätt så mycket metallpulver som du önskar i det färdigblandade resinet. Rör även undertiden du häller i blandningen i formen. Detta gäller speciellt de tyngre metallerna så som järn. Man kan även applicera det med hjälp av att hälla i en form och sedan snurra på den. Mer om detta på vår tips- och inspirationssida.

 

bild kommer snartGjutning, applicering
Du kan antingen pensla på Nordic Crystal Resin eller gjuta i färdiga formar/smyckes”trays”.
Gjutning: Om du har trays, det vill säga, smycken med en liten ram runt som man kan fylla upp med resin så är det bara att hälla i blandningen. Om du använder dig av gjutformar så kan du i vissa fall behöva släppmedel för att få ur produkten så den inte fastnar. Som släppmedel kan man till exempel använda sig av vaselin. Det finns många olika plaster som fungerar bra med resin. Formar i silikon går även det väldigt bra. I båda dessa fall kan det vara intressant att gjuta i olika lager. Du kanske vill ha en tredimensionell effekt eller liknande. Låt då varje lager härda innan du påbörjar nästa lager. Du kan även pensla på resin. Detta är en snygg effekt på det mesta som betonggjutningar, keramik, trä och mycket annat. Detta är också ett sätt att försegla tyger (tyger kan med fördel även doppas i resinet), målningar, fotografier och liknande ting. När man penslar kan man behöva göra detta i flera lager för att få en riktigt djup glans. Då fungerar resinet som en lack, men med andra egenskaper och klarare.

 

bild kommer snartHärdning:
Härdningstider: Resinet är geleaktigt efter 6-7 timmar och du kan avforma det efter ca 1-2 dygn. Fullt härdat är resinet efter ca 3-7 dygn beroende på rumstemperatur. Efter ca 1,5 dygn är resinet formbart. Då kan man forma det med händerna. Detta kommer vi ge exempel på under vår tips- och inspirationssida.

Klart!

Har du fler frågor? Tveka inte att kontakta oss, vi tycker det är kul när ni frågar och inga frågor är för lätta eller för svåra! Här hittar du alla våra kontaktuppgifter!

 

Nordic Crystal Resin, resinfärger, metallpulver, silikoner mm. Allt detta och mycket mer hittar du i vår hobbywebbutik www.wsochcompany.se

[/tab]

[tab id=2]

Denna sida kommer att växa allt eftersom

– Gjut ett enkelt fotosmycke i en smyckesform. Roligt pyssel!

– Arbeta med metallpulver i en form, gör ett ytskikt (Gelcoat)

– Polera upp Nordic Crystal Resin, återfå glansen när man gjutit i ojämna formar

– Skapa din egen gjutform till resin

 

 

Gjut ett enkelt fotosmycke i en smyckesform.
Det här är ett av de absolut vanligaste sätt att börja med resin. Du har säkert sett dem på internet, fotosmycken med en glasliknande hinna.

Det här behöver du:
– Nordic Crystal Resin [ Här hittar du Nordic Crystal Resin ]
– Någonting att blanda i (gärna mätkoppar) samt att röra med [ Här hittar du mätkoppar och blandpinnar ]
– Smyckesformar till resin (trays) [ Här hittar du smyckesformar (trays) ]
– Foto
– Sax
– Lim [ Här hittar du E6000, vilket är ett optimalt lim för ändamålet, Judikins diamond glaze fungerar också bra. ]

bild kommer snart

Så här gör du:
Börja med att kontrollera så ditt fotopapper tål lite väta. Vissa fotopapper bleknar i kontakt med resinet. Om ditt papper inte skulle klara resinet så kan man använda lite nagellack eller Judikins diamond glaze att pensla över fotot först. (de flesta fotopapper går bra att använda). När du är säker på att ditt fotopapper går att använda klipper du ur bilden efter smyckesformen. Limma dit fotot och låt limmet härda. Blanda sedan Nordic Crystal Resin enligt anvisningarna på flaskan. Vi rekommenderar hårdaste blandningen för smycken av denna sort. Fyll nu upp smycket med så mycket resin du vill ha. Ställ det på en dammfri plats. Ett jättebra sätt är att ta ett vanligt lock som man har i microvågsugnen. Det har lufthål så luften cirkulerar, men inte mycket damm letar sig in där. Efter 3-7 dagar har du ett personligt fotosmycke med en glasliknande yta som skydd. Det är både vattentåligt och uv-tåligt!

 

 

 

Arbeta med metallpulver i en form, gör ett ytskikt (gelcoat).
Att arbeta med gelcoats är ett bra sätt att få en lättare produkt om du gjort någonting större och det är även besparande på mindre gjutformar då det inte går åt lika mycket resin och metallpulver.

Det här behöver du:
– Nordic Crystal Resin [ Här hittar du Nordic Crystal Resin ]
– Någonting att blanda i (gärna mätkoppar) samt att röra med [ Här hittar du mätkoppar och blandpinnar ]
– Äkta metallpulver [ Här hittar du äkta aluminiumpulver, järnpulver, kopparpulver, bronspulver ]
– En form att applicera coatingen i, silikonformar, plastformar eller tillverka en egen form i silikon. [ Här hittar du silikonformar och här hittar du silikon att tillverka egna formar med]
– En enkel pensel

bild kommer snart

Så här gör du:
Blanda resinet efter anvisningarna, blanda sedan i metallpulver (mängden metallpulver beror på vilken metall du använder dig av och och hur stor effekt du vill ha. Egna tester rekommenderas.) och pensla ut det i din form. Låt härda. Om det behövs kan ytterligare ett lager appliceras. Nu kan du göra på lite olika sätt för att förstärka formen. Det ena sättet är att använda glasfiberväv tillsammans med resin för att stabilisera formen. Ett annat sätt kan vara att nu pensla ytterligare lager. Om tjockleken inte spelar någon roll så kan man även fylla upp med till exempel gips, betong eller liknande material. Värt att tänka på är att dessa medel inte fäster i resinet. Det behöver alltså finnas något negativa vinklar i formen för att det inte ska falla ur. Det finns för mycket olika formar för att gå in på de alla så om du har en form som du vill ha hjälp med, ta kontakt med oss så hjälper vi dig hur du ska gå tillväga med just din form!

 

 

 

Polera upp Nordic Crystal Resin (fler tillvägagångssätt kommer)
Om du gjuter resin i en form som inte är helt slät kommer inte heller resultatet på resinytan vara helt slätt. Ytan kan se mjölkig ut. Värt att tänka på är att inte alla resiner går att polera upp. Nordic Crystal Resin går att polera!

Det här behöver du
– Våtslippapper 1200 korn, 2000 korn, 3000 korn. Du kan även behöva lite grövre papper till att börja med om ytan är riktigt ojämn.
– Polermedel och polerrondell
– Vatten

bild kommer snart

Så här gör du:
Börja slipa med det grova pappret, gå sedan mot finare och finare. Slipa hela tiden i cirkelrörelser så gott det går. Detta steg är klart när resinet är nästintill genomskinligt med något dämpad klarhet. Då är det dags för poleringen. Det finns mängder med olika polermedel som fungerar. Ett kort som oftast är säkert är fin rubbing och liknande till bilar. Applicera detta polermedel med en polerrondell (korn 4000) eller skumrondell) Detta lagar alla små repor som blivit av sandpappret. Hur du gör står på förpackningen av polermedlet. Vi på WS Form håller just nu på att prova ut polermedel för att se vilket som fungerar bäst för oss och då kommer ni kunna hitta det i vår webbutik. Detta är ett av många sätt man kan reparera en mjölkig yta på resin eller tvärtom skapa en frostig yta (men inte med polermedlet då). Fler sätt kommer att presenteras snart.

 

 

 

Skapa din egen gjutform till resin
Det finns mycket gjutformar till resin i bland annat plast och silikon, men alla formar finns ju såklart inte. Just din idé på smycke eller figur. Sättet som vi nu ska presentera är bara ett av många sätt att skapa en silikonform på, men ett sätt som passar både stora och små formar och är väldigt enkelt.

Det här behöver du:
– Formsilikon (gjutsilikon) Om du väljer ett annat silikon än det vi rekommenderar här i länken, var noga med att det ska tåla plast och resin. [ Här hittar du formsilikon ]
– Lera, välj en riktigt bra lera [ Här hittar du leror som passar ]
– Talk
– Ett kärl för gjutningen, du kan även bygga en ram av leran
– Diverse verktyg för att skulptera lera. Händerna är ett och fungerar jättebra till det mesta som inte är allt för detaljerat.

bild kommer snart

Så här gör du:
I det här exemplet tillverkar vi ett litet hjärta som ska bli ett smycke. Börja att grovt knåda ut leran i en hjärtform. För att sedan få en finare yta kan man polera upp leran med hjälp av lite vattnet på fingrarna. Desto glansigare lerformen är desto glansigare blir slutresultatet i resin. En del formar kanske inte alls ska vara glansiga, gränsen är fantasin. När du sedan är nöjd med ditt supersnygga hjärta så är det dags att göra själva formen. Använd ett kärl som passar bra. Det är onödigt att använda för stora kärl så om man inte har ett bra kärl kan man bygga väggar kring hjärtat med hjälp av leran. Sedan talkar du både hjärta och form. Blanda sedan Formsilikonet enligt anvisningarna på burken (du hittar dem även här). Låt silikonet härda. Klart! Nu har du en alldeles egen personlig form att gjuta resin i!

[/tab]

[tab id=3]

Vi på WS Form är måna om att du som kund ska känna dig trygg med våra produkter. Alla kemiska produkter skall enligt lag märkas med säkerhetsanvisningar på svenska.

Ladda ner säkerhetsanvisningar för Nordic Crystal Resin i PDF-format här nedan

Säkerhetsdatablad Nordic Crystasl Resin WS Form

[/tab]

[/tabs]

Vill du handla direkt av oss? Vår webbutik heter WS och Company.

[button link=”http://www.wsochcompany.se” color=”default” size=”small” target=”_self” title=”” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″]Till webbutiken[/button]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *