Projekt – miniatyrer av betongblock till plansilos Del 1

Det är väldigt sällan vi skriver om våra projekt vi arbetar med. Anledningen till detta är dels att de flesta arbeten handlar om formgivare som vill ha en gjutform för att förenkla sin tillverkning, prototyputveckling, delar för uppfinningar och många andra områden som det inte är lämpligt att skriva någonting om. Det är så vi arbetar. Om ingenting sägs förutsätter vi att det inte är lämpligt att skriva om projektet.

Men ibland kan det vara bra att skriva om någonting för att ge en insikt i hur vi arbetar så när det gäller detta projekt frågade vi  kunden om det var ok. Projektet innefattar många av de delar vi arbetar med dagligen och därför intressant.

Projektet i fråga handlar om att tillverka miniatyrer i skala 1:20 av block som staplas till olika typer av plansilos och murar. Minatyrerna ska sedan användas av kunden för att visa upp hur tekniken fungerar på ett enkelt sätt och därför väldigt viktigt att alla mått var exakta. För att få alla mått helt rätt på vår master så lade vi in ritningarna över orginalblocken och tillverkade blocken i en friformsmaskin.

sydsten ws form gjutformar 3dskrivare sydsten2 sydsten3

Som synes på bilderna blir blocken väldigt exakta. Friformsmaskinen ger dock en något onaturlig struktur på objekten. I nästa steg behöver man därför åtgärda denna struktur. När man väl fått till ytan är det dags att skapa en gjutform. Här är det viktigt att tänka på vilket sorts material man ska använda sig av. Vi arbetar oftast i silikon. Silikon har generellt en väldigt liten till obefintlig krympningsgrad vilket är oerhört viktigt när allting ska passa i varandra, även om flera år och efter många gjutningar.  Vidare måste man ta i beaktning vad det är för sorts material som ska gjutas i formarna och då vilken draghållfasthet och rivstyrka man måste uppnå. Detta handlar inte bara om själva silikonet utan även om hur stor del katalysator man tillsätter.

Vi kommer i nästa del gå in lite närmare på dessa detaljer samtidigt som vi visar fler steg av processen.

Vår kund heter Sydsten och är den ledande utvecklaren, tillverkaren och leverantören av krossprodukter och fabriksblandad betong, med tillhörande kringtjänster, i Skåne, Blekinge och Halland. Besök gärna Sydsten genom att klicka på bilden nedan.

Sydsten logotyp

sydsten

 

Är du intresserad eller har du ett projekt? Kontakta oss via info@wsform.se eller ring oss på 0707-163830.

 

 

Det här inlägget postades i 3dskrivare, Betong, Formverkstaden, friformsmaskin, Silikon och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *