För finare gjutningar – Reducering av ytporer

Mindre bubblor i betong

Med hjälp av ”Reduktion av ytporer” får du färre luftblåsor, bubblor i dina betonggjutningar.

När man gjuter betong är det naturligtvis viktigt att man använder sig av en bra blandad betong och att formen är välbyggd och stabil. Det är  också viktigt att man vibrerar betongen på ett bra sätt. Det finns olika vägar att göra detta på beroende på vad det är man ska gjuta. När det gäller små formar kan man knacka, skaka och klappa, men när det gäller lite större formar är det lite knepigare. Det bästa sättet är att ha ett vibratorbord eller en betongvibrator. Andra sätt är tillexempel att sätta dit en vagnsbult i en slagborrmaskin och trycka mot formen

Det finns dock medel som underlättar en hel del när det gäller att få bort bubblor och få vackrare gjutningar. Vi presenterade formolja för någon dag sedan (läs inlägget här) Denna olja hjälper till så betongen lossar lättare från gjutformen. Den ger även en bättre yta och reducerar ytporer (luftblåsor, bubblor) något, men ska inte förväxlas med ytporsreduceringsmedlet.

Idag har vi lagt till ännu en vara för att underlätta betonggjutningarna. En ytpor-reducerare. Detta medel blandas ner i betongen i förhållandet 0,2 – 0,5% av cementvikten. För en normaldosering (0,3%)  i en säck betong behöver man alltså endast ca 15 g / 18 ml (flaskan rymmer 500 ml / 410 g). (detta är beräknat på en betongblandning på 25 kg där cementvikten är 5 kg). Detta medel gör att det blir färre luftblåsor i betongen och är ett perfekt komplement till övriga åtgärder för att få vackrare gjutningar.

Medlet går även utmärkt att använda tillsammans med färgpigment för betong och påverkar alltså inte betongens egenskaper på annat sätt än att den reducerar porer. Betongen får dock något sämre motståndskraft mot kyla. Detta påverkar inte vanliga gjutningar, men vid gjutning av bärande konstruktioner är detta bra att veta om. Hör av er till oss om ni har frågor.

Ytpor-reduceringen hittas lättast via vår webbutik WS och Company.

Det här inlägget postades i Betong, Nyheter, Produkter, Produktnyheter, Uncategorized, WS & Company - Webbutiken och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *