Ytbehandla bänkskiva i betong

[dropcap]A[/dropcap]tt gjuta egna bänkskivor, bord och bänkar i betong är väldigt populärt. Det kan dock vara svårt att veta vad man ska använda sig av för produkter när man ska ytbehandla sin skiva. I den här guiden lär du dig hur du behandlar din bänkskiva så grannarna får någonting att prata om! …och produkterna vi använder oss av är helt ogiftiga och fungerar därför utmärkt på skivor i kontakt med livsmedel.

Vi utgår från att din skiva är redo för behandling. Med redo för behandling menar vi att fukthalten i skivan har nått en normal nivå. Detta tar minst 7 dagar från att skivan är ”klar”. Om man behandlar eller målar en skiva innan dess finns risken att man stänger in fukten. Om man behandlar det med något av följande sätt vi går genom i guiden nedan kan behandlingen bli mjölkig. Detta kommer att försvinna, men kan ta ett rejält tag. Därför, låt alltid betongskivan vila minst 7 dagar innan behandling påbörjas.

Guiden kan användas för skivor som är slipade, finslipade, etsade eller har betonghuden kvar.

I guiden hanterar vi två olika sätt. Det ena är betonglack + betongtopper och det andra är betonglack + betong- och stenvax. Vilken av dessa två olika sätt du ska använda dig av beror på vad din bänkskiva är tänkt att användas till. Betonglack + betongtopper passar bäst i våtutrymmen och andra ytor med frekvent kontakt med väta. Exempel på detta kan vara kök, badrum, frekvent använda matbord mm. Betonglack + betongtopper behöver lite mer underhåll än en skiva behandlad med betongvax. Underhållet går till så att man använder toppern som tvättvax. 0,1-1% betongtopper i städvattnet då och då underhåller skivans lyster och glans och lagar i smårepor om sådant uppkommit.

Betonglack + betong- och stenvax ger en mer underhållsfri yta och passar sig bäst på skivor där det inte frekvent förekommer vatten. Exempel på sådana användningsområden kan vara bord, sideboards, soffbord mm.

Det är dock inga problem att använda vare sig topper eller betongvax utomhus, även i regn och rusk. Skillnaden är till största del kosmetisk. Betongtoppern har ett bättre skydd mot fuktfläckar och vattenringar. Både toppern och betongvaxet låter betongen andas och skulle fuktfläckar uppstå (till exempel av ett glas som stått fuktigt på ytan under längre tid) kommer detta försvinna efter ett tag. Toppern har alltså bättre skydd mot att sådana fläckar uppstår.
Du behöver:

[dropcap]1[/dropcap] Betonglack. Betonglacken är grunden till en vacker behandling av bänkskivan och fungerar som en sealer. Med andra ord binder den damm och kalk i betongen cirka 0,5 mm ner i skivan. Detta gör att dammet inte blandar upp sig med vaxet eller toppern i nästa steg. Om damm och kalk blandas med vaxet eller toppern kan slutresultatet bli mjölkigt. Detta förhindras alltså av betonglacket.

Gör såhär: Stryk ut eller spraya på betonglacket i ett tunt lager. Betonglacket levereras med ett spraymunstycke. Vissa föredrar att använda detta, andra föredrar en luddfri trasa. Det viktiga är att få ut lacket hyfsat jämt. Betonglacket ska nu torka i ca 40 minuter, vänta hellre lite extra än för kort tid. När ytan är torr appliceras nästa lager på samma sätt. Låt torka minst 40 minuter igen. Två lager brukar räcka på de allra flesta skivor.

Mer om betonglack:
Betonglack kan man använda både ute- och inomhus
– kan användas ensamt eller tillsammans med andra produkter, som här i guiden topper och vax.
– används för att skydda och dammbinda många olika material som till exempel murbruk, puts, tegel, betong (även betonggolv).
– är väldigt hårt och slittåligt och används i offentliga utrymmen på till exempel golv.
– går också att torrpolera upp till vackrare glans om det används ensamt.
– låter betongen andas.
– är helt ogiftigt och kan därför användas på ytor där livsmedel hanteras.
– om vattenringar eller andra fuktfläckar uppträder på skivan, vänta ut dem. De försvinner av sig själv.

[dropcap]2[/dropcap] Betongtopper eller betongvax är ytskiktet i denna guide. Som tidigare nämnt är toppern för skivor i våtutrymmen som till exempel kök, badrum, bord mm. och betongvaxet kan med fördel används på ytor som till exempel bord, sideboards, fönsterbräden.

Gör såhär: Stryk ut vaxet eller toppern på liknande sätt som med betonglacket. Du kan nu välja att låta toppern eller vaxet torka och sedan lägga nästa lager direkt. Vill du ha en högre glans och ännu bättre motstånd mot fukt och vatten kan man polera mellan lagren. Vänta då 24 timmar och torrpolera sedan. Torrpolering ska ske med till exempel skurnylon, vit. Att polera är inte nödvändigt, men om man är ute efter den absolut högsta glansen och tåligheten är detta att föredra. Lägg sedan nästa lager och upprepa processen. Två lager topper eller två lager vax brukar vara tillräckligt.

Här är du nu klar med den vaxade skivan. Du har en slitstark yta som står emot det mesta. Om du använt topper finns det lite extra information som är bra att känna till. Toppern kan nämligen användas som ett tvättvax. Då blandar man 0,1-1% topper i städvattnet. Vad detta gör är att du behåller glansen i skivan samtidigt som du lagar upp smårepor som eventuellt har uppkommit. Man kan även rekonda sin bänkskiva genom att blanda i 5% topper i varmt vatten. Dessa sätt håller betongskivans glans och lyster under lång tid.

Mer om betongtopper och betongvax:
– kan användas både inom och utomhus
– kan användas även på skivor av sten och många andra material.
– används även på golv
– är helt ogiftiga och kan användas på ytor där livsmedel hanteras
– om vattenringar eller fuktfläckar uppstår, vänta. Dessa fläckar försvinner med tiden. Toppern har ett bättre skydd för fuktfläckar och ringar än vaxet. Därför rekommenderar vi topper i kök och badrum av kosmetiska skäl.

Har du frågor eller funderingar om just ditt projekt. Hör med oss!
Du når oss på telefonnummer 0707-163830 eller E-post info@wsform.se
Det går även bra att besöka oss på Roxengatan 9, 582 73 Linköping

Lycka till med ditt projekt!

Här följer alla varor guiden tagit upp. Klicka på respektive bild för att komma direkt till produkten i webbutiken. Finns i volymer om 250 ml, 500 ml och 1 liter. Om du är intresserad av andra volymer, kontakta oss.

[one_fourth last=”no”]
Betongvax
Betong- och stenvax
[/one_fourth]
[one_fourth last=”no”]
Betonglack
Betonglack / Sealer
[/one_fourth]
[one_fourth last=”no”]
Topper för betong vax
Topper för betong
[/one_fourth]
[one_fourth last=”yes”]
Skurnylon för vax lack topper
Skurnylon
[/one_fourth]

Det finns många andra användsområden för alla tre produkter. Du kan skydda eller dammbinda till exempel murstockar, gjutna stolpar på gården, dekorativa gjutningar som rabarberblad i betong, trädgårdsplattor, marksten och mycket annnat. Det skyddar mot fågelavföring, algpåväxt mm.

Det här inlägget postades i Betong, Betonglack, Betongtopper, betongvax, Guide, Produkter, Tips och inspiration, Uncategorized, WS & Company - Webbutiken, ws form och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *