Gjutformar till marksten och väggdekor

Snart är det vår. Dags att gjuta marksten!

Om man planerar att lägga mycket marksten i vår kan det vara dags att börja att gjuta marksten redan nu. Hos oss hittar man en mängd olika markstenar, murbeklädnader, väggbeklädernader mm i gjutformsformat. Att gjuta marksten kan låta som att det är mycket jobb, men det är faktiskt väldigt enkelt. Har man bara gjutformar av hög kvalitet och en bra formolja så behöver man egentligen bara helt vanlig finbetong eller grovbetong. Grovbetong är att föredra, i alla fall för de lite tjockare stenarna.

Om några dagar kommer en video upp på vår YouTube som visar hur du gjuter och tar ur formarna på bästa sätt. Prenumerera gärna för att inte missa kommande videos!

Formoljan är viktig!

Formolja ger inte bara upp till 5 gånger så lång livslängd på dina markstensgjutformar, det ger också en snyggare yta och det blir betydligt lättare att ta ur stenen ur formen. Det är egentligen det enda vi rekommenderar att man använder sig av. Dessa formar du hittar på WS och Company (butiken) är slitstarka och i riktigt bra plast. När du är klar med ditt projekt och inte längre behöver dina gjutformar kan du alltid sälja dem vidare. Formarna håller en hög kvalitet även för serieproduktion så de kommer fortfarande vara redo för nästa projekt.

Det är även väldigt lätt att knacka dem för att få bort eventuella luftblåsor i betongen. Slår man bara under formen med till exempel en gummiklubba några gånger brukar alla luftblåsor försvinna enkelt. Det finns dock genvägar till färre luftblåsor i betong. En genväg heter Ytporreducering och det hittar man även det i butiken. Ytporreduceraren minskar antalet luftblåsor och är egentligen till när man gjuter bänkar och annat, men fungerar även här.

Gjuta marksten stjärnaSå varför ska man egentligen gjuta sin egen marksten när det finns så mycket färdiga stenar på marknaden, kan man fråga sig.

Jo, det finns ett par riktigt starka argument. För det första hittar du inte dessa stenar på marknaden så man får en mer unik trädgård, mur eller vägg. Hittar du snygga mönstrade stenar man kan lägga för att skapa mönster eller liknande brukar desssa vara väldigt mycket dyrare än att gjuta sin egen. Vi skrev ett kort inlägg där vi bland annat pratade lite om detta. Klicka på den här länken för att komma dit. Vi har även stegar för inköp. Desto fler formar man köper desto billigare blir det redan billiga priset. En annan fin sak med att gjuta egen marksten och trädgårdsplattor är att man kan anpassa färgen precis som man vill. I butiken hittar du pigment till betong som tål väder och vind, tillverkat i norden för nordiskt klimat. Då kan man färga stenen i alla möjliga olika nyanser från svart till ljus eller varför inte röda toner, gula toner, gröna toner eller vad som önskas. Detta kan bli riktigt effektfullt. Se bilden till vänster. Den gjutformen kallar vi för Romb.
Hur man lägger sin marksten finns otaliga guider om på nätet. Sök på lägga marksten och du kommer få upp en massa bra youtube-videos mm. Det kommer att komma på vår youtube-kanal också. Vi kommer att lägga ut marksten utanför vår butik i Linköping och kommer då kombinera detta med at spela in en video kring det hela.

Skydda marksten med betonglack eller impregnering.

När markstenen väl ligger där och ser vacker ut finns det ytterligare steg du kan ta om man vill att stenen ska se fräsch ut under lång tid. Hos oss hittar du Betonglack som fungerar utomhus. Den skyddar betongen mot det mesta från smuts till påfrestningar. Ett lager betonglack är knappt  synligt. Vi har även impregneringar och många andra sätt att skydda sten och betong. Detta är även någonting du kan göra på dina befintliga markstenar.

Hur tjock bör markstenen vara när man gjuter själv.

Det finns dock lite att tänka på när man ska gjuta egna stenar och det är hur tjocka de bör vara för respektive användningsområde. Till exempel behöver stenar som ska läggas på en uppfart vara av tjockare modell än vad en sten som ska ligga på fikaplatsen i trädgården behöva vara. Det finns många tumregler kring detta. Man brukar säga <7 cm för trafik på uppfarter och <3 cm på trädgårdsgångar/altaner mm. Däremot finns det här många andra faktorer att ta i beaktning. Är stenarna väldigt stora så stämmer dessa mått men lägger du mindre stenar så klarar även tunnare stenar tung trafik. Alla våra markstenar och trädgårdsplattor klarar av att gå på, de har rätt mått och tjocklekar även de tunnare stenarna, just på grund av att de inte är så stora.

Är du osäker på om den stenen du tänkt dig kommer att fungera för ditt användningsområde eller om du har några andra frågor kring detta kontakta oss!

Här nedan följer lite bilder på några gjutformar till marksten du hittar i butiken just nu. Vi fyller ständigt på sortimentet och söker du någonting som du inte hittar, hör med oss! Vi kan ordna fram det mesta och till dig som vill köpa många, kontakta oss för pris!

Alla gjutformar till marksten hittar du genom att klicka här!

Gjuta marksten Pampig betong Gjuta marksten orientalisk Gjuta marksten trä Gjuta marksten orientaisk Gjuta marksten slingrarGjuta marksten pussel Gjuta marksten strålande rund

Det är inte bara gjutformar för marksten och trädgårdsplattor du hittar hos oss. Här finns även andra gjutformar av alla möjliga olika slag. Från små figurer till stora piedestaler och gjutnät! Gjutnät för betong är till för att bygga snabba snygga trädgårdsgångar. Se bilden här under.

Gjuta betong trädgård nät

Gjutnät för att skapa snygga trädgårdsgångar i betong. Klicka här för gjutnät hos WS och Company

Det här inlägget postades i Betong, Betonglack, Färgpigment, Gjutformar -plast, Marksten, Trädgård, Trädgårdsplattor, Uncategorized, WS & Company - Webbutiken och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *