Ett stensäkert tre- eller tvåstegssystem för ytbehandling av betong

Artikeln är uppdaterad –  Är du intresserad av att läsa en  guide om ytbehandling av bänkskivor i betong. Klicka här!

Nu är vårt trestegssystem för en ruskigt fin ytbehandling av betong komplett. Den senaste produkten är det som ska ligga överst, en Topper. Trestegsystemet består av en sealer (betonglack), ett vax (frivilligt steg, många använder sig av ett tvåstegssystem för till exempel bänkskivor. Betonglack + Topper) (sten- och betongvax) och till sist nu en Topper. Varje produkt går att använda var för sig. Jag kommer här förklara lite vad de olika produkterna har för funktion och varför man kan behöva ett tredje steg i ytbehandlingskedjan.

Vi utgår att det är en bänk vi har gjutit i betong. Vi har slipat den och vill nu ytbehandla. Dels för utseende och dels för att den ska stå emot påfrestningar bättre.

Betonglack bilder kalk och damm

Betonglack / Sealer binder kalk och damm och förhindrar att detta blandas upp i vaxet.

Låt oss börja med betonglacket. Betonglacket är just ett betonglack eller en sealer. Betonglacket binder damm och kalk ca 0,5 mm ner i betongen. Detta gör att betongen då inte dammar och eftersom det binder kalket så blandas inte kalket upp i vaxet. Om vaxet blandas med kalk kan det bli ”mjölkigt”. Betonglacket förhindrar alltså detta. Man behöver normalt sett stryka lacket 1-2 gånger.  Om man bara lackar en gång blir ytan knappt förändrad, man får ett neutralt utseende och skyddar ytan något mot smuts mm. Lägger man ett andra lager får man mer utav en yta. När man gjuter en bänk som ska ha lyster är det positivt att ha två lager. Lacket andas och släpper inte igenom smuts och fukt med vissa undantag. Eftersom det är ett andandes medel som låter betongen andas så kan det bildas vattenringar efter till exempel glas eller annat som stått fuktigt under en betydande tid på lacket. Dessa ringar försvinner igen, men kan ta lite tid.

Betongvax bänkskivor

Betongvaxet ger en hård yta med lyster och djup.

Observera att följande steg med betongvax är ett känsligare steg. Om man lägger för många lager av vaxet blir gjutningen för tät och eventuella fuktfläckar kan sitta kvar under allt för lång tid. Vi rekommenderar att du provar detta på en mindre gjutning först. De flesta som använder våra produkter till bänkskivor använder sig av betonglack + Topper och får strålande resultat.

För att sedan få djup och glans på skivan kan man använda betongvax. Detta ger med lyster och djup. Vax binder inte ner i skivan och det är just därför man ska ha en sealer innan. Vaxet lägger sig ovanpå. Här finns egentligen inga regler med hur många gånger man vill stryka skivan med vax. Destå fler lager desto mer djup, men man ska tänka på att ju fler lager, desto tätare gjutning. Betong framför allt kan få svårt att andas och eventuella fuktfläckar kan sitta kvar längre. Även vaxet går att använda för sig, men som tidigare nämnt kan vaxet blandas ut med kalk och damm och bli mjölkigt. Detta gäller om man valt att ha kvar betonghuden. Väljer man att etsa skivan minskar risken att det blir mjölkigt även om man inte använder sealer. Vaxet är reptåligt och står precis som betonglacket mot smuts och fukt med samma undantag. Eftersom även vaxet andas så kan det bildas vattenringar och märken av fuktiga saker som funnits på skivan under en längre tid. Detta förhindras med hjälp av det sista steget. Topper!

Topper för bänkskivor i betong

Topper ger det slutliga skyddet och underlättar underhållet av skivan.

Topper för betong vax

Topper är det slutliga lagret som kommer underlätta rengöring, ge mer skydd för skivan samt ger lyster, djup och glans. Man kan även med fördel torrpolera toppern efter 24 timmar och då ökar man glansen ytterligare. Använd vit skurnylon. Detta hittar du i butiken WS och Company. Då blir det väldigt glansigt. Jag rekommenderar alltid att använda topper när man tillverkar skivor som ska stå i fuktiga utrymmen eller användas som bord att äta på o.s.v. Det finns ett antal anledningar till detta. För det första blir ytan lättare att torka av. Även vaxet och lacket är enkla att torka av men detta ger ytterligare en dimension. Det ger även ytterligare skydd för själva skivan och även mot vattenringar och dylikt. Det absolut bäst är underhållet av skivan. När du lagt på ett lager Topper för lack och vax säkrar du lystern under mycket längre tid. Detta på grund av att man kan använda toppern som en tvättvax. Om man använder den utblandad med kallt vatten (0,1-1% topper) när man städar så lagar man småfel på skivan och skivan behåller då sin lyster och skulle skivan blivit riktigt dålig av någon anledning tar man helt enkelt och blandar 5% Topper i varmt vatten och rekonditionerar skivan. Lättare att underhålla en bänkskiva i betong blir det inte.

Vad var det alla delarna bidrog med?
Betonglack: (sealer) Binder damm och kalk i skivan och skyddar ytan.
Frivilligt steg – Många hoppar över detta med gott resultat – Betongvax: Skyddar skivan och ger en mycket hård slitstark yta. Ger djup och lyster. – 
Topper för lack/vax: Skyddar skivan ytterligare, ger mer glans, djup och lyster samt  förenklar underhållet av bänkskivan avsevärt.

Värt att tänka på!
En nygjuten gjutning har alltid en högre fuktighet. Därför bör man alltid vänta med att behandla sin gjutning tills fuktigheten är nere på en normal nivå. Om man behandlar gjutningen tidigare kan ytbehandlingen bli mjölkig. Hur länge det tar innan din gjutning uppnått en normal fuktighet beror på olika faktorer. Gjutningens storlek, luftfuktighet, temperatur mm. Vi rekommenderar att vänta minst en vecka med all behandling. Det kan ta från 3 dagar till flera veckor. Om du gått på med behandlingen för tidigt och en mjölkighet har uppkommit så kommer detta försvinna, men det tar tid eftersom fukten i skivan har något svårare att leta sig ut.

Alla tre medel är helt ofarliga att använda på bänkskivor och i kontakt med livsmedel.
Du kan använda alla tre medel oberoende av varandra och man kan prova dem på många olika material, slipa, polera och prova sig fram själv.
Alla tre medel är slitstarka nog för att användas på golv.

I vår webbutik hittar du många fler hjälpmedel för bland annat betonggjutningar. Du hittar por-reducerande medel som minskar antalet luftblåsor / bubblor i gjutningarna. Du hittar formolja som dels underlättar urtagning av gjutningar, men förbättrar även ytan. Vidare finns även färgpigment för betong i många olika kulörer som t.ex vitt, svart och rött och mycket därtill. Välkomna till vår webbutik!

/Jonas

Det här inlägget postades i Betonglack, betongvax, Guide, Produkter, Uncategorized, WS & Company - Webbutiken och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *